ΜΝΗΜΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

f7
Ενάντια στη λήθη και στις κυρίαρχες ιστορικές αφηγήσεις, ανασύρουμε τα γεγονότα της μάχης της Κοκκινιάς, που έλαβαν χώρα 4-8 Μάρτη του 1944, γυρνάμε στους δρόμους που έγιναν οι μάχες, ενεργοποιούμε και πάλι την τοπική μνήμη, στεκόμαστε όρθιοι κι απέναντι, σε κάθε μορφή οργανωμένου φασισμού, ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό τον οποίο η εξουσία καλλιεργεί και προωθεί για την ανασύσταση της κυριαρχίας της…

Κατά τη διάρκεια του πενταημέρου 4-8 Μάρτη 2013, εκατοντάδες αφίσες ιστορικού και αντιφασιστικού περιεχομένου, κολλήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους και γειτονιές της Νίκαιας. Χιλιάδες έντυπα, με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα των ημερών των μαχών του ΄44, μοιράστηκαν σε σχολεία της Νίκαιας, κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, πλατείες.

Δεκάδες χιλιάδες τρικάκια πετάχτηκαν σε όλα τα σημεία που διαδραματίστηκαν τότε, τα γεγονότα των ημερών. Από την περιοχή του Γ’ νεκροταφείου και την οδό Θηβών,  μέχρι την Παιδική Στέγη, το Περιβολάκι, την Πλατεία του Αγίου Νικολάου και το σχολείο στη συμβολή των οδών Γρεβενών και Ραιδεστού.

 

Συγκεκριμένα οι περιοχές και τα τρικάκια που πετάχτηκαν σε αυτές

Περιοχή Γ’ νεκροταφείου μέχρι τις εργατικές κατοικίες:

001 002

Πλατεία Αγ. Νικολάου, οδός Θηβών και Π. Ράλλη, εργατικές κατοικίες μέχρι την Παιδική στέγη:

001 002

Π. Ράλλη στο ύψος του Γ’ νεκροταφείου, εργατικές κατοικίες, κρατικό νοσοκομείο μέχρι την πλατεία της Παιδικής στέγης:

001 002

Περιβολάκι και πλατεία Αγ. Γεωργίου Νίκαιας:

001002

7ης Μάρτη 1944 (Κονδύλη), Γρεβενών, Κύπρου, Μαγνησίας, Αθηνάς, Περιβολάκι:

001002

Τρικάκι καλέσματος στην αντιφασιστική πορεία μνήμης:

001 002
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013, αντιφασιστική πορεία μνήμης και αντίστασης, πραγματοποιήθηκε στις γειτονιές μας, στις προσφυγικές γειτονιές των κοινωνικών και ταξικών αντιφασιστικών αγώνων, στη Νίκαια…

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, σύντροφοι και συντρόφισσες, κάτοικοι της γειτονιάς κάθε ηλικίας και αλληλέγγυοι αντιφασίστες, διαδηλώσαμε ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις, τον κοινωνικό εκφασισμό, την αστυνομοκρατία, την τρομοκρατία κράτους και παρακράτους, που ωθεί στην εντεινόμενη υλική, πνευματική και συναισθηματική ένδεια.

Από νωρίς το απόγευμα στήθηκε μικροφωνική στο Περιβολάκι (πλατεία Δαβάκη), διαβάστηκε το κείμενο της πορείας που αφηγούταν τα γεγονότα των τότε ημερών, ανασύροντας τις μνήμες που θα πυροδοτήσουν τους αγώνες του σήμερα. Η πορεία κινήθηκε επί της 7ης Μάρτη, ανέβηκε τη Γρεβενών περνώντας από το δημαρχείο, μέσω της Αμερικανίδων Κυριών έφτασε στην Κύπρου, στάθηκε στην πλατεία της Οσίας Ξένης και το σημείο εκτέλεσης των συλληφθέντων αγωνιστών του Μπλόκου της Κοκκινιάς του 1944, έστριψε στη Μαγνησίας, περνώντας από γειτονιές όπου ζουν κι εργάζονται καθημερινά ντόπιοι και μετανάστες, μέσω της οδού Μιαούλη έφτασε στην Αθηνάς και από κει και πάλι στο Περιβολάκι.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα, πετάχτηκαν χιλιάδες τρικάκια, γράφτηκαν και φωνάχτηκαν δεκάδες συνθήματα ιστορικού, αντιφασιστικού, αντικρατικού και αντικαπιταλιστικού χαρακτήρα.
Το κεντρικό σύνθημα στο πανό της πορείας έγραφε: αγώνας ενάντια στο φασισμό – μνήμη ενάντια στη λήθη / 4-8 Μάρτη 1944

Φωτογραφίες από την πορεία:f8

f5

f4

f3

f2

f1


Κάθε πλατεία, κάθε δρόμος, κάθε συνοικία στη Νίκαια είναι ποτισμένη με τις μνήμες σκληρών αντιφασιστικών αγώνων…

Είμαστε εδώ, για να θυμίζουμε, ότι δε θα επιτρέψουμε στις γειτονιές που ζούμε καθημερινά, η τοπική ιστορία να λησμονηθεί ή να διαβάζεται ανάποδα…
θα το πούμε και πάλι: στη Νίκαια, ο αντιφασιστικός αγώνας συνεχίζεται…

 

f11


Το κείμενο που μοιράστηκε σε pdf
keim_front

Δημοσιεύθηκε στην Αντιφασισμός, Έντυπα, Παρεμβάσεις και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *